Schapendoes

Lidt historie

Schapendoes er navnet på en gammel hollandsk hyrdehunderace, der udførte sit arbejde i en tid, da der endnu var mange fårehyrder i Holland. Schapendoes gjorde det med en utrættelig præcision og til hyrdernes fulde tilfredshed.

P.M.C. Toepoel registrerede i 1940 de hollandske hunderacer. Han stødte her på restbestanden af Schapendoes; fårehyrdehunden, der nu var mere eller mindre arbejdsløs på grund af ændringer i landbruget. I et samarbejde mellem erfarne opdrættere og genforskere opbyggedes racen på ny på en sund stamme. I 1954 blev racepunkterne officielt fastlagt og har nu fået den officielle status: FCI Standard nr. 313.

Schapendoes er, i Danmark, opdrættet siden 1989.

 

Schapendoes i dag

Schapendoes er en let bygget smidig hund med en skulderhøjde på 40-50 cm. Dens bevægelser er spændstige og lette, og den er en god springer. Pelsen er ca. 10 cm lang og bølget. Alle farver er tilladte, men ensfarvede eller brogede hunde i sort, hvide og grå nuancer er mest almindelige.

Hos den voksne hund er en grundig børstning hver 8.-10. dag tilstrækkelig, mens pelsplejen hos hvalpe og unge hunde er mere omfattende. Schapendoes skal hverken trimmes eller klippes.

 

Temperament

Schapendoes er en vidunderlig charmerende hengiven kammerat, en lille sjov klovn, den er en venlig, glad, mild, legelysten og livlig familiehund. Den er vagtsom, men aldrig bidsk, og den er en utrættelig hengiven legekammerat for børn.

Overfor sine artsfæller er den imødekommende og fordragelig. Indendørs er den rolig, forudsat den får tilstrækkelig motion og mulighed for at bruge hovedet i løbet af dagen.

Den egner sig fint til lydighed, rally og agility.

Selvstændigt arbejde ligger den endnu i blodet, således at den ikke blot gør, hvad den bliver bedt om, men også hvad den tror, vi bliver glade for.

En Schapendoes har ingen jagtlyst og er således ikke tilbøjelig til at strejfe. Den trives bedst sammen med sin familie og dennes evt. andre dyr.

Det er ikke nogen god idé, hvis man nødvendigvis må lade den være alene hjemme hele dagen.

En Schapendoes er den ideelle hund til de mennesker, der ønsker sig en sund, glad, venlig og aktiv hund.

 

Siska dela Richesse

Schapendoes, Siska dela Richesse - første Schapendoes i Danmark
Siska var den første Schapendoes i Danmark og mor til vores første Schapendoes "Fanny"

Links:

Dansk Schapendoes Klub:

 

Dansk Kennel Klub:

Kennel Fanica | Hornumkærvej 18 Hostrup, 7140 Stouby - Danmark | Tlf.: +45 41561589 | kennelfanica@gmail.com